Saopštenje Svetskog saveza slepih povodom svetskog Dana brajice

Savez slepih Srbije se pridružuje obeležavanju 4. januara – Svetskog dana Brajevog pisma. Svetski Savez slepih je tim povodom objavio Saopštenje, čiji vam deo prenosimo na ovaj način:

“Godine 2018. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija  i zvanično je proglasila svetski Dan Brajevog pisma kao dan za podizanje svesti o značaju Brajevog pisma  kao sredstva komunikacije u punom ostvarivanju ljudskih prava za slepe i slabovide osobe. Svetskim danom Brajevog pisma  prisećamo se rođendana Luja Braja, rođenog u Kupreu (Francuska) 1809. godine, zaslužnog za izum Brajevog pisma, široko korišćenog reljefnog sistema čitanja i pisanja kojim se koriste slepi. To je šestotačkasti kod sačinjen od šest uzdignutih tačkica mrežasto raspoređenih. Postoje 63 kombinacije ovih tačkica, što znači da se one mogu preneti na više jezika, uključujući i muzičku notaciju.

Brajevo pismo  je važno za opismenjavanje i doživotno obrazovanje slepih, njihovu slobodu izražavanja i mišljenja, kao i socijalnu inkluziju. Ovo je u skladu sa članovima 29 i 24 Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom i Ciljem 4 održivog razvoja, koji govori o inkluzivnom i istovetnom kvalitetu obrazovanja i promociji mogućnosti doživotnog obrazovanja za sve.

Obeležavajući Svetski dan Brajevog pisma Svetski savez slepih apeluje na sve zemlje da ratifikuju i sprovode Marakeški ugovor, koji omogućava distribuciju brajičnog i drugih dostupnih štiva bez bojazni od ograničenja autorskih prava. To je pravi način da obezbedimo da Brajevo pismo  ostane relevantno, rame uz rame sa novim tehnologijama. Isto tako, ovo je od presudne važnosti, s obzirom da je u manje razvijenim zemljama brajična produkcija skupa, što ograničava dostupnost knjiga i ostale literature  za slepe. Pored toga, budući da svet nastoji da se izbori sa pandemijom, pristup informacijama i tekstovima u dostupnim formatima od velikog je značaja za slepe i slabovide osobe.

Stoga koristimo ovu priliku da pozovemo vlade, političare i sve ostale relevantne faktore da omoguće da knjige, literature i ostali tekstovi budu dostupni u  pristupačnim  formatima uključujući i Brajevo pismo, tako da niko ne bude zapostavljen.”

IN MEMORIAM

Sa velikim bolom obaveštavamo sve prijatelje i saradnike da je danas od komplikacija izazvanih virusom Kovid-19 iznenada preminuo Milivoje Đokić, predsednik Okružne organizacije slepih Leskovac i član Upravnog odbora Saveza slepih Srbije. Rođen je 20.10.1950. godine u selu Konopnica, opština Vlasotince. Osnovnu školu je završio u svom kraju, a u Zavodu za rehabilitaciju u Osijeku je profesionalno osposobljen za zanimanje telefoniste. Svoj radni vek je proveo kao telefonista Elektrodistribucije Leskovac, odakle je i penzionisan 2014. godine.
Kao redovan član i dugogodišnji aktivista Okružne organizacije slepih biran je za predsednika šest uzastopnih mandata.
Za višegodišnji uspešan angažman za dobrobit slepih i slabovidih Jablaničkog okruga dobitnik je nagrade “Filip Višnjić“ kao najvišeg priznanja Saveza slepih Srbije i Oktobarske nagrade Grada Leskovca.
Aktivisti i članovi organizacije kao i brojni saradnici i prijatelji saosećaju sa porodicom zbog gubitka velikog čoveka i nesebičnog humaniste.

Svetski savez slepih – Poziv na akciju: 19 akcija za inkluzivni odgovor na Kovid 19

Ovaj poziv izradio je Svetski savez slepih, globalna organizacija koja predstavlja oko 253 miliona slepih i slabovidih širom sveta. Akcije su u skladu sa preporukama ostalih organizacija osoba sa invaliditetom i odražavaju hitne potrebe članstva organizacija Svetskog saveza slepih za praćenje širenja Kovida 19 i odgovora na ovu pandemiju. Svetski savez slepih priznaje različitost potreba kod osoba sa invaliditetom, naročito u vreme krize, i apeluje na vlade i druge relevantne faktore da usvoje inkluzivne pristupe strategiji „ne izostaviti nikoga“.

Nastavi sa čitanjem Svetski savez slepih – Poziv na akciju: 19 akcija za inkluzivni odgovor na Kovid 19

Osobe sa invaliditetom od sada i putem Vajbera mogu da prate rad Ministarstva

Najnovije informacije u vezi sa aktuelnom situacijom izazvanom korona virusom, osobe sa invaliditetom od sada mogu da prate i preko „Viber Community” kanala.

Nastavi sa čitanjem Osobe sa invaliditetom od sada i putem Vajbera mogu da prate rad Ministarstva

Svetski savez slepih i Korona virus

Svetski savez slepih poziva vlade i državnike da obezbede da javne informacije i saopštenja organa zdravstvene zaštite Koje se tiču pandemije Korona virusa budu dostupni svima, uključujući i slepe i slabovide. Informacije od značaja treba učiniti dostupnim u dostupnim formatima kao što je brajica, audio format, uvećana štampa, jednostavan jezik i format lak za čitanje.

Nastavi sa čitanjem Svetski savez slepih i Korona virus