Saopštenje WBU povodom Međunarodnog dana OSI

Svetski savez slepih pridružuje se u četvrtak, 3. decembra, ostatku sveta u obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u okviru teme „Gradimo bolju budućnost, ka inkluzivnom invaliditetu, ka boljem i održivom post-kovidnom svetu“. Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom uvela je 1992. Generalna Skupština UN. Cilj je promovisanje prava i dobrobiti osoba sa invaliditetom i podizanje svesti o njihovom položaju u svim aspektima kulturnog, političkog društvenog i ekonomskog života.
Dok se svet bori sa posledicama pandemije korona virusa, kreatori politika su propustili da u mnogim svojim odlukama uzmu u obzir prava osoba sa invaliditetom, koja propisuje Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom i Ciljevi održivog razvoja. To se vidi iz našeg nedavnog izveštaja „Kovid 19, rastući glas: naše pravo, naša reč“, odmah posle globalne studije koja je istraživala u kojoj meri je su, usled pandemije Kovida 19, do izražaja došle neke duboke strukturalne nejednakosti u društvu. Iz podataka prikupljenih ovom studijom vidi se da su osobe sa invaliditetom, stare osobe i osobe nižeg društveno-ekonomskog položaja među najteže pogođenima pandemijom. I dok se u izveštaju glavni akcenat stavlja na glas slepih i slabovidih, mnoga zajednička iskustva imaju velike sličnosti sa iskustvima dobijenim iz brojnih studija koje su sprovele druge međunarodne organizacije osoba sa invaliditetom.
Kako bismo osigurali da niko ni u kom pogledu ne zaostaje, koristimo ovu priliku da pozovemo na delotvornu saradnju sa reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom, vladama, zajednicama, civilnim društvom, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim telima i privatnim sektorom, budući da svi težimo izgradnji i održavanju boljeg, inkluzivnijeg postkovidnog društva.

Za više informacija o unapređenju prava osoba sa invaliditetom posetite sajt Međunarodnog saveza invalida

Ostavite odgovor